Red velvet cupcakes

Často se na oslavy, k různým příležitostem nebo jen tak chystá něco dobrého na zub. Já mám svůj osvědčený typ na dezert, který se vždy setkal s úspěchem. Vzhledem k množícím se dotazům a přáním ohledně receptu, jsem se rozhodla jej zveřejnit jako takovou malou inspiraci. Nejsem žádná cukrářka ani pekařka, mám jen ráda dobré věci a ještě raději něco dobrého na zub.

Jedná se o recept na malé červené dortíky red velvet, které vždy oživily každou oslavu. Recept jsem původně našla na Googlu, když jsem chtěla péct dort red velvet. Malinko jsem si jej upravila podle vlastní chuti a nakonec jsem z něj začala dělat cupcakes. Je to jeden z nejjednodušších receptů, se kterými se můžete setkat, a přitom se jedná o vynikající dezert.

LRM_EXPORT_505734532213865_20190717_151119289.jpeg

Recept na těsto na cca 20 cupcakes:

250 g hladké mouky

113 g změklého másla

2 vejce

120 g cukr krupice

10 g kakaa

lžička vanilkového extraktu

240 ml podmáslí

lžička červené gelové barvy

2 lžičky vinného octa

1 lžička sody

½ lžičky soli

Krém:

250 g mascarpone

180 ml smetana 33%

3 lžíce cukr moučka

Postup:

  1. Změklé máslo vyšleháme s cukrem. Poté přidáme 2 celá vejce a zašleháme. Nakonec všleháme vanilkový extrakt.
  2. Mouku prosejeme a zamícháme do ní proseté kakao a sůl.
  3. Do podmáslí vmícháme gelovou barvu, měla by jej obarvit do červena, pokud ne, barvu přidejte. Pokud se vyhýbáte umělým barvivům, lze tento krok vynechat. Barvivo nemá na výslednou chuť vliv, jeho funkce je čistě vizuální.
  4. Za stálého šlehání do těsta pomalu přidáváme mouku a podmáslí.
  5. V malé mističce do sody přidáme vinný ocet a okamžitě vzniklou pěnu vmícháme do těsta.
  6. Vzniklým litým těstem plníme papírové košíčky do ¾. Plech na muffiny s košíčky peču v předehřáté troubě na 180°C zhruba 15 minut.
  7. Po upečení nechám do druhého dne vychladnout a odpočinout. Druhý den uřízneme vzniklé hrbolky, těsto nevyhazujeme, použijeme jej ještě na ozdobu.
  8. Vychlazené mascarpone vyšleháme se smetanou a poté přidáme cukr. Já v moučkovém cukru uchovávám rozříznutý vanilkový lusk. Tím si cukr získá lehké příjemné vanilkové aroma. Tímto krémem můžeme rovnou ozdobit cupcakes.
  9. Krémem ozdobené dortíky pocukruji rozdrobeným ořízlým těstem, je to krásný kontrast mezi bílou barvou krému a červenou barvou těsta. Na vrch položím nějaké ovoce, jako je malina, třešeň, jahoda nebo také výborné jsou i zrníčka granátového jablíčka. Ještě přidat lístek máty nebo meduňky a je hotovo.

LRM_EXPORT_506112356859640_20190717_151737674.jpeg

JEDEN MŮJ OSOBNÍ TIP, než zdobím cupcakes, tak povrch dortíku potřu citrónovým krémem, resp. krémem lemon curd. Jedná se o krém z citronů a másla. Jeho sladkokyselá příchuť dodá tomuto dortíku výjimečnou chuť. Podle mého tato chuť celý tento recept podtrhne. To je celé kouzlo.

 

Snad se vám tato malá inspirace líbila. Přeji vám, ať se dílo daří a dobrou chuť.